Üniversitemiz Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Patent Aldı

Üniversitemiz Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Aydın’ın 2012 yılında Türk Patent Enstitüsüne yapılmış olan başvurusu 2015 yılında sonuçlanmış olup, 2012 yılından itibaren 20 yıl süreyle geçerli “İncelemeli Patent” aldı. Öğretim üyemiz buluş başlığı “Mikroküre formunda polimerik ilaç taşıyıcı” olan bu patenti, Doç. Dr. Dilek Keskin (ODTÜ-Mühendislik Bilimleri Bölümü), Doç. Dr. Ayşen Tezcaner (ODTÜ-Mühendislik Bilimleri Bölümü), Prof. Dr. Petek Korkusuz (Hacettepe Üni. Tıp Fak.- Histoloji ve Embriyoloji A.D.) ve Prof. Dr. Feza Korkusuz (Hacettepe Üni. Tıp Fak.- Spor Hekimliği A.D.) ile birlikte aldı. Ayrıca öğretim üyemizin aynı kadro ile bu çalışmadan 2015 yılında çıkmış 2 adet makalesi (SCI-Exp) de bulunuyor. 

Patente konu olan bu çalışma, kontrollü ilaç salım sistemi ile kıkırdak hasarlarının tedavisi için yapıldı. Bu sebeple hazırlanmış olan iki çeşit ilaç polimerik taşıyıcıya enkapsüle edilerek eklem içine enjekte edilmiş olan ilaç yüklü mikroküre ile uzun süreli salımı yapılıyor.

Polikaprolakton mikroküreler içerisine Doksisiklin ve kondroitin sülfat hapsedilmesi ile geliştirilmiş bu formülasyon 

1) Matriks metalloproteinaz enzimlerini engelleyici etkisi olan Doksisiklinin (D) ve kıkırdak onarımında rejeneratif etkisi olan kondroitin sülfat (CS) molekülünün birlikte mikrokürelere hapsedilmiş olması, 

2) Doksisiklin salımının kontrollü ve uzun süreçte olması (3 ayda %37 ilaç salımı), 

3) İlaç hapsetme verimliliğinin % 30 olması, 

4) Eklem içi uygulamaları için istenilen boyutlarda, enjekte edilebilir olması, 

5) Mikroküre içerisine yüklenen ilacın salınma sonrası MMP inhibisyon etkinliğini koruyor olması, 

6) İn vivo artrit modeli üzerinde geliştirilen formülasyonun tedavi etkinliğinin gösterilmiş olması unsurlarını içerir.