Üniversitemizde Ülkemizde Tarımsal Öğretimin Başlamasının 170. Yılı Kutlandı

Dünyada hızla gelişen tarımsal teknoloji ve bilimsel bilginin, eğitimciler elinden tarıma gereken katkıyı sağlayacak şekilde eğitimle verilmesi gerekiyor. Ülkemizin tarımsal potansiyeli ve koşulları dikkate alındığında, tarımsal eğitimin değeri daha da önem kazanıyor. Üniversitemiz Ziraat Fakültesi tarafından “Ülkemizde Tarımsal Öğretimin Başlamasının 170. Yılı” nedeniyle bir program düzenledi. 11 Ocak 2016 tarihinde Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen programa üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar, ilimiz idarecileri ve öğretim elemanları katıldı.

 Program, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Öğrenci Konseyi Temsilcisi Vedat Yılmaz’ın Ziraat Fakültesi hakkında bilgiler vermesi ile başladı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, açılış konuşmasında katılımcılara hoş geldiniz diyerek tarım öğretiminin ülkemiz tarımını gerekli yere getirecek şekilde devam etmesini arzuladığını söyledi.

Programda, Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Gökhan Filik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafında desteklenen “Atak-S Yumurtacı Ebeveynlerin Verim Performanslarının Üretim Kümeslerinde Karşılaştırılması” adlı proje; Yrd. Doç. Dr. Emre Şirin ise “Yerli Keçi Irklarımızın (Kıl, Tiftik, Honamlı ve Kilis) Kas Lifi Karakterizasyonu” adlı proje hakkında sunum yaptı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar, ülkemizde 10 Ocak 1846 yılında İstanbul Yeşilköy’de bulunan Ayamama Çiftliği’nde kurulan Ziraat Mektebi ile zirai eğitimin başladığını, bu yıl zirai eğitimin başlamasının170. yıl dönümünün kutlandığını belirtti.

Bakanlık çalışmaları hakkında bilgiler veren Tulgar, bakanlığın varoluş sebebinin gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal kesimdeki insanların yaşam standartlarının yükseltilmesi ve var olan biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilmesinin sağlanması olduğunu ifade etti.

Tulgar, tarımın her alanında araştırma hizmeti yürüttüklerini ifade ederek amaçlarının kamu, üniversiteler ve özel sektör arasındaki işbirliğini güçlendirmek olduğunu söyledi. Dünyada uygulanan Ar-Ge çalışmaları hakkında da bilgiler aktaran Tulgar, ülkemizde bu konuda önemli gelişmelerin olduğunu ama daha kaliteli projeler hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Program, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt’un Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar’a hediye vermesi ile sona erdi.