Üniversitemiz Engelliler ile İlgili Toplumsal Farkındalığı Arttırmak İçin Çalışıyor

Engelsiz üniversite misyonuyla hareket ederek engelli öğrencilerimizin ve personelimizin yaşamını kolaylaştırmak için adımlar atan üniversitemiz, bu kez de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenliyor. Engellilerin yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekerek toplumsal farkındalığı arttırmak amacıyla düzenlenen ve 3 gün sürecek olan etkinliklerin ilki 9 Aralık 2015 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Gülsem Engelliler Tiyatro Grubundan Ayhan Yarıcı ve Türkiye’nin Pop Star yarışması vasıtasıyla tanıdığı Serkül Kan üniversitemize gelerek çeşitli etkinlikler yaptılar. 

İlk olarak sahne alan Ayhan Yarıcı, oyun öncesi engellilik durumu ve toplumsal yaşama katılımdaki engeller konusuyla ilgili açıklamalarda da bulunarak engelliliğin aslında istenmeyen bir olgu olduğunu belirtti. Engellilik durumunu kabullenme ve bu durumla başa çıkma yollarını esprili bir dille anlatan Yarıcı, “Başa gelince keyfinin çıkarılması gerekiyor.” yorumunu yaptı. Ayhan Yarıcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Herkesin kendine bir engelli arkadaş edinmesini tavsiye ediyorum. Bu arkadaşlığın değerini şu anda değil 5 yıl sonra diğer arkadaşlarınızdan daha olgun daha hassas ve daha duyarlı olduğunuzda anlayacaksınız. Çünkü engelli bir arkadaşınızın olması sorumluluk istiyor, olgun düşünce istiyor, bazı şeyleri ondan önce düşünmeniz gerekiyor ki bu da sizin bir kat daha olgunlaşmanızı sağlıyor.”   

Ayhan Yarıcı’nın şovunun ardından Pop Star Serkül Kan’ın verdiği mini konser ile Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’ndaki etkinlik sona erdi.

Karakaya: “Fiziki ortamları tesis ettiğimiz takdirde engelli kimse kalmayacaktır”

Programın akşamki bölümü ise İl Kültür Merkezinde devam etti. Programa Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Belediye Başkan Vekili Emre Şahinci, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, İl Emniyet Müdürü Sıtkı Akgül, Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Kasım Varol, ilimiz yöneticileri, üniversitemiz öğretim elemanları, çok sayıda öğrenci ile basın mensubu katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, insanın üstün vasıflarla yaratılmış olduğunu, engelli olma özelliği taşımadığını belirterek engelli kavramının bir anlamda fiziki ortamların bir şekilde tesis edilememesinden kaynaklandığını söyledi. Üniversitemizi “Engelsiz Üniversite” olarak tanımlayan Rektör Karakaya, “Fiziki ortamları tesis ettiğimiz takdirde engelli kimse kalmayacaktır” dedi. Rektör Karakaya sözlerine şöyle devam etti:  “Yaratılıştaki üstün nitelik engelle değişmez. Çünkü en büyük engel kalpteki sevginin yok oluşudur. Şu anda bizim engelli dediğimiz tüm kişiler üniversitemiz içinde o engellere takılmadan hayatlarını devam ettirebilmektedirler.”

Vali Necati Şentürk ise devlet, millet ve fert olarak engelli kişilere değer vermemiz gerektiğini belirterek “Bize düşen onları çok iyi eğitmektir” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Ayhan Yarıcı “Engelli Sahabe Zahir” konulu bir tiyatro sergilerken Pop Star Serkül Kan da mini bir konser verdi.

Program katılımcılara Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve İl Emniyet Müdürü Sıtkı Akgül tarafından çiçek verilmesi ile sona erdi. 

Etkinlikler, 10-11 Aralık 2015 tarihlerinde Mucur Meslek Yüksekokulu ile Kaman Kültür Merkezinde devam edecek.