Üniversitemizde “Kadına Yönelik Şiddete Hayır” Paneli Düzenlendi

Üniversitemiz, toplumumuzun sorunlarını tespit ederek  çözüm üretmek amacıyla çeşitli bilimsel etkinlikler düzenlemeye devam ediyor. Bu kapsamda 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda “Kadına Yönelik Şiddete Hayır” konulu bir panel düzenlendi. 25 Kasım 2015 tarihinde düzenlenen ve oturum başkanlığını Eğitim Fakültesi öğretim üyemiz Doç. Dr. Çağrı Öztürk Demirbaş’ın yaptığı panele Psikolog Erhan Deniz, Kırşehir Barosu Başkanı Av. Mehtap Karaburçak Tuzcu, Kırşehir Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Sosyal Hizmet Uzmanı Erhan Bolat, Vaize Nuran Demir ile Ziraat Fakültesi öğretim üyemiz Yrd. Doç. Dr. Selma Boyacı konuşmacı olarak katıldı. 

Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Prof. Dr. Mustafa Kurt’un katıldığı panele ilimiz yöneticileri, akademik ve idari personelimiz ile öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Panelin amacı ile ilgili bir konuşma yapan oturum başkanı Doç. Dr. Çağrı Öztürk Demirbaş, 25 Kasım tarihinin ortaya çıkış nedeni hakkında bilgi vererek ülkemizde kadına yönelik şiddet olayları ve 25 Kasım’a bakış açısı ile ilgili bir değerlendirme yaptı.

Panelde ilk söz alan Psikolog Ertan Deniz, “Toplumsal Cinsiyet ve Şiddet” konusunda bilgi verdi. Toplumsal cinsiyet, deyimler ve atasözlerinde kadın ve erkek klişeleri, biyolojik cinsiyet farkının eşitsizliğe dönüşmesi ve Türkiye’de kadının durumu değerlendiren Deniz, ülkemizde kadın ve erkek nüfusun yaklaşık olarak bir birine eşit olmasına rağmen karar alma mekanizmalarında kadın sayısının daha gerilerde olduğunu söyledi.

Kırşehir Barosu Başkanı Av. Mehtap Karaburçak Tuzcu ise ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair 6284 sayılı kanun hakkında bilgiler aktardığı konuşmasında şiddete tanık olan herkesin şiddeti ihbarda bulunma zorunluluğu olduğunu hatırlattı. Av. Mehtap Karaburçak Tuzcu, şiddet uygulayan kişilere karşı alınan tedbirler hakkında da bilgi vererek şiddete maruz kalmış bir kadının aşağılanmaması, küçümsenmemesi gerektiğini ifade etti.

Kırşehir Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Erhan Bolat, konuşmasında çok boyutlu bir sorun olan kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmanın ancak toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesi ve bütüncül bir yaklaşımla mümkün olacağını söyledi.

Vaize Nuran Demir, “İslamiyet’in Kadın ve Şiddete Bakışı” konusunda yaptığı konuşmasını Kur’an-ı Kerim’den ayetlerle örnekler vererek devam etti. Peygamber Efendimizin “Sizin en hayırlınız, kadınlarınıza karşı en hayırlı olanınızdır” sözünü hatırlatan Nuran Demir, kadına şiddetin kanunlara göre suç, dinimize göre ise günah olduğunu belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Selma Boyacı ise Ahi Evran Üniversitesi Fatma Bacı Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin kurulma süreci ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Program sonunda Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Prof. Dr. Mustafa Kurt panelistlere çiçek takdim etti.