Kırşehir’in Tezenesi Büyük Usta Neşet Ertaş, ölümünün on dördüncü yılında üniversitemizde “Özden Söze Neşet Ertaş Söyleşi – Dinleti” programıyla anıldı. Üniversitemiz Abdallık Geleneği ve Neşet Ertaş Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Anadolu Türk Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen anma programı 25 Eylül 2026 tarihinde Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleşti. Programa Üniversitemiz Abdallık Geleneği ve Neşet Ertaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Selahaddin Bekki, Anadolu Türk Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kubilay Kolukırık, Yazar Dursun Çiçek, Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ramazan Kamiloğlu, Müzik Öğretmeni Yunus Ethem Alan, Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisi Yiğithan Altuner, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını Abdallık Geleneği ve Neşet Ertaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Selahattin Bekki yaparak program hakkında bilgi verdi. Anma programını bu yıl farklı bir şekilde gerçekleştirmek istediklerini dile getiren Bekki, Büyük Usta Neşet Ertaş’ın söylediği bozlak ve türkülerdeki mesajlara değindi. Neşet Ertaş’ın aramızdan ayrılışının on dördüncü yıl dönümünde kendisini rahmetle andıklarını belirten Prof. Dr. Selahaddin Bekki, programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. 
Selahaddin Bekki’nin ardından Yazar Dursun Çiçek söz alarak Musikinin tarihi ve Bozkır’ın Tezenesi Neşet Ertaş ile ilişkisine değindi. “Musiki, bizde hikmetin ve tasavvufun uzantısı olarak her zaman meşru kabul edilmiş, bir ilim olarak da bir pratik olarak da her zaman uygulana gelmiştir.” diyen Çiçek, bu konudaki araştırmalarını Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli, Ahi Evran ve Aşık Paşa gibi sanatçıları okumaları çerçevesinde gerçekleştirdiğini anlattı. Abdal müziği olarak bilinen Kırşehir Türküleri ya da Türkiye Anadolu Türküleri gibi kazanımların Musiki tarihinin önemli bir uzantısı olduğunu kaydeden Yazar Dursun Çiçek, konuşmasına şöyle devam etti: “Neşet Ertaş'ın türküleri sadece Neşet Ertaş'ın zatında veya suretinde tecelli ve tezahür eden bir türkü değil, onun zatının da bağlı olduğu bir geleneğin ve bir kültürün uzantısı olarak taşınan, tarihteki birikimi bugüne yeniden tevil ve tabir ederek, yeniden yorumlayarak güncelleyen de bir müzik türüdür. Onun için onun türkülerini sadece ve sadece düğünlerdeki bir eğlence, bir zevk aracı veya bir dertlenme, hüzünlenme aracı olarak değerlendirmediğiniz zaman o tarihsel zemini biraz geride tutarsınız. İşte bundan dolayı ben de Türkü'nün Ötesi derken Neşet Ertaş'ın türküsünün zeminini, o metafizik bağlamı bu manada kendimce anlamaya, yeniden şematize etmeye çalıştım ve ortaya Aşık Paşa'nın, Ahi Evran'ın, Yunus Emre'nin ve Hacı Bektaş-ı Veli'nin uzantısı bir Neşet Ertaş çıktı.”
Yazar Dursun Çiçek’in söyleşisinin ardından Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından sunulan müzik dinletisine geçildi.
Program sonunda Abdallık Geleneği ve Neşet Ertaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Selahaddin Bekki tarafından programa katkı sunan Yazar Dursun Çiçek ile Anadolu Türk Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kubilay Kolukırık, Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ramazan Kamiloğlu, Müzik Öğretmeni Yunus Ethem Alan ve Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisi Yiğithan Altuner’e teşekkür belgesi verildi.








