(Danıştay 8. Dairesi Kararına İstinaden)

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığından alınan 13.03.2023 tarih ve E-97354392-661.99-12635 sayılı yazı ile Danıştay 8. Dairesi tarafından “2020 yılında yürürlüğe giren Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği kapsamındaki düzenlemelerin 2019 yılında gerçekleştirilen faaliyetleri kapsayacak şekilde uygulanmasının hukuka aykırı olduğu yönünde verilen karar" uyarınca YÖK'ün 15.02.2023 tarihli toplantısında ilgili Yönetmelik düzenlemeleri nedeniyle başvuruda faaliyetleri dikkate alınmayan öğretim elemanlarına 27.06.2018 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği kapsamında yeni bir başvuru imkânı tanınmasına karar verildiği bildirilmiştir.

Buna göre; 2019 yılında gerçekleştirilen faaliyetlere yönelik olarak 2020 yılındaki başvurularında aşağıdaki hususlar nedeniyle puanı 30’un altında olduğu için başvuru yapamamış, Akademik Teşvik Düzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyonu Kesin Karar Sonuçlarına göre toplam puanı 30’un altına düşmüş veya toplam puanlarında düşüş olan öğretim elemanlarının Ek’te verilen takvim ve esaslara uygun olarak başvurularını Birim Akademik Teşvik Başvuru ve İnceleme Komisyonlarına fiziki olarak teslim etmeleri rica olunur.

İlgililere başvuru imkânı tanınması kararına istinaden;
Kimler başvurabilir?

1. Sunulan tebliğlerin yarıdan fazlası Türkiye dışından olmaması nedeniyle başvuruya eklenemeyen veya bildirisi geçersiz sayılan öğretim elemanları. (2018 tarihli Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliğinin 7. maddesi 9. fıkrası gereği)

2. İlgili yılda Editör Kurulu Üyeliği bulunmasına rağmen başvurularına bu faaliyetlerini ekleyemeyen veya bu faaliyetleri değerlendirme dışı bırakılan öğretim elemanları. (2018 tarihli Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliğinin 7. maddesi 4. fıkrası gereği)

3. SCI, SCI-Expanded, SSCI ve AHCI kapsamındaki dergilerde yayınlanmış makaleleri için Yönetmelik düzenlemesi ile uygulanan hesaplama yöntemi değişikliği nedeniyle önceki yönetmeliğe göre daha düşük puan almış veya başvuru yapamayan öğretim elemanları. (2018 tarihli Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliğinin 8. maddesi 6. fıkrası gereği)

4. 2018 Akademik Teşvik Yönetmenliğinde puanlama cetveli olarak sunulan Tablo 4’de proje türleri, yayın türü ve şartları ile ödül türü ve şartlarının değiştirilmesinden dolayı bu faaliyetlerini ekleyemeyen veya bu faaliyetleri değerlendirme dışı bırakılan öğretim elemanları.

5. Araştırma faaliyet türü için en az 2 (iki) ay sınırının artırılarak en az 4 (dört) ay olarak değiştirilmesinden dolayı bu faaliyetlerini ekleyemeyen veya bu faaliyetleri değerlendirme dışı bırakılan öğretim elemanları. (2018 tarihli Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliğinin 7. maddesi 3. fıkrası gereği)

6. Tasarım faaliyetinin tanımının “bir yapı, ürün veya nesnenin özgün ilk çizimi veya özgün tasarımı” şeklinde değişmesinden dolayı bu faaliyetlerini ekleyemeyen veya bu faaliyetleri değerlendirme dışı bırakılan öğretim elemanları. (2018 tarihli Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliğinin 3. maddesi 1. fıkrası (m) bendi gereği)

7. Tanınmış uluslararası yayınevi tanımının değiştirilerek tanıma “Türkçe dışındaki dillerde” ibaresinin eklenmesinden dolayı bu faaliyetlerini ekleyemeyen veya bu faaliyetleri değerlendirme dışı bırakılan öğretim elemanları. (2018 tarihli Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliğinin 3. maddesi 1. fıkrası (l) bendi gereği)


EKLER:
1. 2019 Yılı Akademik Teşvik Ödeneği Ek Başvuru Takvimi
2. Danıştay 8. Daire Başkanlığı’nın Kararı
3. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın İlgili Yazısı
4. 27.06.2018 tarihli ve 30461 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği (Eski Yönetmelik)
5. Güncel Akademik Teşvik Yönetmeliği

6. 2019 yılı akademik teşvik ödeneğine hak kazanmış; ancak yönetmelik değişikliğinden dolayı hak kaybı yaşamış öğretim elemanlarının EK başvuruda kullanacakları form için tıklayınız.
7. Yönetmelik değişikliği nedeniyle toplam puanı 30’un altında kaldığı için akademik teşvik ödeneği başvurusu yapamamış öğretim elemanlarının İLK başvuruda kullanacakları form için tıklayınız.
8. Birim Akademik Teşvik Başvuru ve İnceleme Komisyonu Ön İnceleme Tutanağı
9. İtiraz Dilekçesi (Gerekli olması halinde)
10. Örnek Beyan Formu (Ek Başvuru)
11. Örnek Beyan Formu (İlk Başvuru)
12. KAEÜ Akademik Teşvik Düzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyon Üye Listesi
13. UBYT Dergi Listesi (Bu liste Madde 8/6 Tablo 3’de dikkate alınacak.)
14. Akademik Teşvik Hesaplama Cetveli A1
      Akademik Teşvik Hesaplama Cetveli A2
      Akademik Teşvik Hesaplama Cetveli A3
     Akademik Teşvik Hesaplama Cetveli  A4