Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın LYS ile İlgili Basın Açıklaması  

Öğrenci seçme ve yerleştirme sistemi, öğrencileri seçmek ve alacakları puanların belirleyeceği bir yükseköğretim kurumuna yerleştirmek amacı ile uygulanan bir sınav sistemidir.

Ülkemizde 1974 yılında uygulanmaya başlanan merkezi sistemle üniversitelere öğrenci seçme ve yerleştirme işlemleri, çeşitli yıllarda değişikliğe uğramakla birlikte 2010 yılında uygulamaya konulan yeni sistemle 2 aşamalı ve 6 ayrı sınavdan oluşan bir yapıya kavuşmuştur. 

Buna göre ilk olarak 13 Mart 2016 tarihinde 160 dakika süren Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), tek oturumda gerçekleştirilmiştir. 

İkinci olarak ise;

-18 Haziran 2016 tarihinde saat 10.00’da başlayıp 135 dakika sürecek olan LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı,

-19 Haziran 2016 Tarihinde saat 10.00 başlayıp 120 dakika sürecek olan LYS-1 Matematik Sınavı,

-25 Haziran 2016 Tarihinde saat 10.00 başlayıp 135 dakika sürecek olan LYS-2 Fen Bilimleri Sınavı,

-25 Haziran 2016 Tarihinde saat 14.30 başlayıp 135 dakika sürecek olan LYS-5 Yabancı Dil Sınavı,

26 Haziran 2016 Tarihinde saat 10.00 başlayıp 120 dakika sürecek olan LYS-3 Edebiyat Coğrafya Sınavı, gerçekleştirilecektir.

İlk sınav olan YGS’de öğrencilere ortak alan derslerinden sorular yöneltilip bütün soruların, verilen toplam sürede cevaplanması beklenirken ikinci sınav olan LYS’de her dersin sorularının ayrı ayrı testlerde ve her test için ayrıca tanımlanan sürede cevaplanması beklenmektedir.  

YGS’den en az 150 puan alan adaylar Meslek Yüksekokullarına yerleştirilmek üzere müracaat edebilmektedirler. YGS’den 180 ve daha üzeri puan alan adaylar ise Lisans Yerleştirme Sınavları’na girmeye hak kazanmışlardır. 

Kırşehir’de

-LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı, 7 binada 1601 öğrencinin katılımıyla;

-LYS-1 Matematik Sınavı, 12 binada 2947 öğrencinin katılımıyla;

-LYS-2 Fen Bilimleri Sınavı, 5 binada 1460 öğrencinin katılımıyla;

-LYS-5 Yabancı Dil Sınavı, 2 binada 178 öğrencinin katılımıyla;

-LYS-3 Edebiyat Coğrafya Sınavı ise 12 binada 2929 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilecektir. 

LYS, ilimizde üniversitemiz akademik birimlerine ait binalar ile Milli Eğitim Bakanlığı’na ait binalarda gerçekleştirilecektir. 

ÖSYM tarafından yayımlanan “Adayların ve Görevlilerin Sınav Binalarına Giriş Koşullarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uyarınca sınav sabahı adaylar kimlik kontrolleri yapılıp güvenlik kontrolünden geçtikten sonra binalara alınacaklardır. 

Sınav binalarına, yanında sadece Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı (veya süresi geçerli pasaport) olan adaylar alınacaktır. 

Adayların sınava gelirken dikkat etmeleri gereken hususlar bulunmaktadır. Yanında her türlü delici, kesici alet ve ateşli silah, anahtarlık, çanta, saat, cüzdan, kolye, küpe, bilezik, yüzük (alyans hariç), broş (basit toplu iğne hariç) ve diğer takılar, cep telefonu, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth ve benzeri cihazlar, kulaklık ile her türlü elektronik/mekanik cihaz, her türlü plastik, cam ve metal içerikli eşyalar, her türlü müsvedde kâğıt, defter, ders notu, kitap, sözlük, dergi, gazete ve benzeri yayınlar, kalem, silgi, kalemtıraş, cetvel, pergel, açıölçer ve benzeri araç bulunduran adaylar sınav binasına alınmayacaktır.  

Sınava girecek tüm öğrencilere başarılar dilerim.