Kaman Meslek Yüksekokulumuzda Çift Eksenli Sensörsüz Güneş Takip Sistemi Kuruldu

Kırşehir sanayi esnafları tarafından desteklenen, Kaman Meslek Yüksekokulu öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Bekir Yurdugüzel ve Öğr. Gör. Serkan Keser’in yürütücülüğünü yaptığı 2014-2015 dönemi Elektronik ve Otomasyon Bölümü ikinci sınıf öğrencileri ile çalışılan projeyle “Çift Eksenli Sensörsüz Güneş Takip Sistemi” kuruldu.
Meslek Yüksekokulumuzda kurulan sistem, ışık sensörleri kullanılmadan yılın her günü için güneşin yatay ve düşey konumu matematiksel olarak hesaplandı. Özgün bir yazılımla tasarlandı. Sistem bu özelliği ile Meslek Yüksekokulumuzu diğer meslek yüksekokullarında yapılan çalışmalar arasında bir adım daha öne çıkarıyor.
Kaman ilçesinin enlem bilgisine göre güneş açılarının hesaplanması ve elde edilen açısal değerlerin, tasarlanan elektronik karta yazılımla birlikte yüklenmesi sonucunda günde 6 kez yatay ve 3 kez düşey hareket ederek güneşi takip eden sistem 7 ayda tamamlandı. Sistem, güneş battıktan sonra da bir sonraki günün güneş doğuş pozisyonuna geçerek hareket saatini belirliyor.