Bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Uluslararası Kapadokya Sosyal Bilimler Öğrenci Kongresi” üniversitemiz ev sahipliğinde 16-18 Haziran 2021 tarihleri arasında çevrim içi olarak gerçekleştiriliyor. Üniversitemizin yanı sıra Aksaray Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitelerinin katkılarıyla gerçekleştirilen kongrenin açılış töreni 16 Haziran 2021 tarihinde yapıldı.

Kongrenin Açılış Törenine Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar uzaktan bağlantı aracılığıyla katıldı. Kongre’nin açılış konuşmasını Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek gerçekleştirdi.

Şimşek: “Kongremize Bu Yıl 192 Bildiri Başvurusu Oldu”

Bu yıl gerçekleştirilen kongreye, 36 farklı üniversiteden 192 bildiriyle başvurulduğunu ve yapılan hakem değerlendirmelerinin ardından 168 bildirinin sunum hakkı kazandığını aktaran Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, bildirilerin üç gün boyunca lisansüstü öğrencileri tarafından sunulacağını ifade etti. Şimşek, üniversitelerin yoğun ilgi gösterdiği kongreye bu yıl Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinden 65 öğrencinin sözlü bildiride bulunacağını söyledi. Diğer üniversitelerin gösterdiği ilginin de kendilerini memnun ettiğini dile getiren Şimşek, kongrenin baştan sona çevrimiçi olarak üç ayrı salonda eş zamanlı olarak gerçekleşeceğini söyledi.

Şimşek: “Kongrenin Amacı Genç Bilim İnsanlarının Yetişmesini Sağlamak”

Bu kongreyi düzenlemedeki temel amaçlarının geleceğin genç bilim insanlarını yetiştirmek olduğunun altını çizen Prof. Dr. Şimşek, öğrencilerin kendi paydaşlarıyla bir araya gelerek bilimsel paylaşım içinde olmalarının lisansüstü öğrencilerin gelecekteki akademik çalışmalarına büyük katkı sağlayacağına inandıklarını iletti. Ülkemizdeki bilimsel araştırma iklimini zenginleştirmenin ve ileriye dönük hedeflerini gerçekleştirecek insan kaynağını hazırlamanın temel amaçları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, kongreye yaptıkları katkılardan dolayı Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya, Prof. Dr. Ayfer Şahin’e, Doç. Dr. Maksut Yiğitbaş’a ve bu süreçte emek veren tüm öğretim elemanları ile paydaşlara teşekkür ederek konuşmasını noktaladı.

Rektör Karakaya: “Bilginin Tartışılmasıyla Ortak Akla Erişilebilir!”

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek’in ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya da bir açılış konuşması gerçekleştirdi. Konuşmasına organizasyona ev sahipliği yapmanın mutluluğunu taşıdıklarını dile getirerek başlayan Rektör Karakaya sempozyum, kongre gibi bilimsel çalışmaların kendileri için akademinin olmazsa olmazları olduğunu kaydetti. Bilginin tartışılarak ortak akla eriştirilmesiyle ve bu aklın üreteceği bilgiyle hem topluma hem de akademinin kendisine büyük bir katkı sağlanacağının altını çizen Karakaya,  üniversiteler olarak bu bilgiye ulaşma sürecinin vesilelerini hazırlamakla sorumlu olduklarını dile getirdi.


Rektör Karakaya: “Akademi Pandemiyle Kesintiye Uğratılacak Bir Saha Değildir!”

Pandeminin tüm hayatı etkilemesiyle birlikte bu kongre dizisinin yapılmasında da çeşitli güçlükler yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, fiziki olarak yapılan sempozyumların havasını yaşamayı özleseler de bilim yapma amacını gerçekleştirebilmek için tüm zorluklara rağmen yola devam etmeleri gerektiğine gönderme yaptı. Rektör Karakaya, akademinin herhangi bir nedenle kesintiye uğratılacak bir saha olmadığını ve ortak akla ulaşabilmenin uğraşları olan bu çalışmaları devam ettirmenin sorumluluğunu her zaman yerine getirdiklerini kaydetti. Pandemi şartlarının online iletişimi hayatımızın parçalarından birisi haline getirdiğini ileten Karakaya, bu krizin sosyal hayatın içinde uzaktan bağlantıyla işleri yapmamıza bir olanak da sunduğunu aktararak mekânsal erişim sorunlarını bir tarafa bırakıp böyle bir yöntemle de olsa bilimsel çalışmaları yapmanın mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

Rektör Karakaya: “Kongre, Öğrencilerimiz İçin Bilimsel Bir Antrenman Sahası Olacak”

Öğrenci temelli gerçekleştirilen Kongreye gösterilen ilginin çok önemli olduğunu anlatan Rektör Karakaya, öğrencileri teorik bilgiden bilimsel bilgi üreten kısma dahil eden bu çalışmanın, özellikle ahilik değerleri ışığında usta çırak ilişkisi içerisinde akademik ilerlemeye katkı sunan geleceğin bilim insanlarını yetiştirmeye önemli bir vesile olduğunu aktardı. Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, öğrencilerimizin işin ehli olan hocalarından alacaklarıyla hem kendi özgüvenlerini geliştireceklerini hem de bilimsel bir problemi belli bir metodolojiyle nasıl çözmeleri gerektiğinin yolunu öğrenmek için önemli bir fırsat bulacaklarını, bu kongrenin deyim yerindeyse onlar için bir antrenman olacağının altını çizdi. Bilimsel bilginin çok kıymetli olduğunu vurgulayarak böyle bir çalışmaya ev sahipliği yaptıklarından dolayı mutlu olduklarını dile getiren Prof. Dr. Karakaya, tüm bu değerlerin ortak akıl çerçevesinde tartışılarak ülkemizin sosyal bilimler alanında ihtiyaç duyduğu derin felsefeye ulaşma ve toplumun sorunlarını çözme yolunda kongrenin önemli bir adım olacağına dikkat çekti. Rektör Karakaya, kongrenin gerçekleştirilmesinde kendilerini yalnız bırakmayan paydaş üniversitelerin rektörlerine ve emeği geçen tüm öğretim elemanlarına teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından sırasıyla; Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar ve Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin de birer açılış konuşması gerçekleştirdi. Kongrenin açılış konuşmalarının ardından “Belirsizlik Çağında Eğitimin Geleceği” başlıklı panele geçildi.