Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, 31 Mart 2021 tarihinde Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’yı ziyaret etti. Bölgesel kalkınmaya yönelik yapılacak faaliyetler ile insanı merkeze alan katılımcı ve yenilikçi bir anlayışla oluşturulacak projeler hakkında fikir alışverişlerinin yapıldığı ziyarette şehrimizin marka değerlerini ön plana çıkaracak konularla ilgili istişarelerde bulunuldu.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin bölgesinin önde gelen üniversitelerinden biri olduğunu ve pilot projeleri ile bölgesel kalkınmaya katkı sağladığını anlatan Rektör Karakaya, tarım ve jeotermal alanında ürettikleri projelerle önemli dönüşümler yapmak istediklerini söyledi. Eğitimin yanı sıra şehrimizin ve ülkemizin kalkınmasına imkân sağlayacak olan sektörlere de destek vermeyi amaçladıklarını ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, bilgi üreten bir merkez olarak yenilikçi yaklaşımla projeler ürettiklerini kaydetti.

Üniversitemizin hem projeleri hem de başarılarıyla adından söz ettiren bir üniversite olduğunu söyleyen KOP Başkanı Mahmut Sami Şahin, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin çalışmalarını yakından takip ettiklerini söyledi. Üniversitemizin özellikle bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak çalışmalar yürütmesinin KOP tarafından da ilgiyle karşılandığını belirten Başkan Şahin, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin projelerine destek vermekten mutlu olduklarını sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Vatan Karakaya’yı ziyaretinin ardından Ar-Ge ve Karakurt Sera ile Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarında incelemelerde bulunan Başkan Şahin’e, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya eşlik etti. Sera hakkında bilgiler veren Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Jeotermal Seralarda Kümelenme Projesi Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Hakan Başak, serada farklı ürünlerin de üretimine başladıklarını anlattı. Yüksek teknoloji kullanılarak kalite ve verimliliğin artırılmasının amaçlandığı serada kurulan sistemi çok başarılı bulduğunu ifade eden Başkan Şahin, yeni üretim teknikleri ile yetiştirilen ürünlerin sektörde ön plana çıkacağına inandığını söyledi.

Ar-Ge Seranın ardından Karakurt Serada da incelemelerde bulunan Başkan Şahin, sera ve üretilen ürünler hakkında bilgi aldı. Seranın ardından Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarını ziyaret eden KOP Başkanı Mahmut Sami Şahin, merkezin faaliyetlerini, laboratuvar bünyesinde yapılan analizler ile araştırma ve geliştirme çalışmalarını önemsediklerini ifade etti. KOP tarafından desteklenen “İstiridye Mantarı Üretiyoruz Yarınlara Umutla ve Sağlıkla Bakıyoruz” projesi kapsamında tohumluk mantar üretimi ile tıbbi ve yenilebilir mantar üretiminin yapıldığını anlatan proje yürütücüsü Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Funda Atila, projeye istiridye mantarı üreterek başladıklarını şimdi ise farklı mantar türlerinin üretimini yaptıklarını söyledi. “Keme Mantarının Üretimi ile Kültür Alınması ve Coğrafi Olarak İşaretlenmesi” projesi için de KOP’a başvurularını yaptıklarını belirten Atila, projeler ile ilgili olarak Başkan Şahin’e bilgiler vererek ulaşmak istedikleri hedeflerini anlattı.

Bölgesel kalkınmayı sağlayacak her çalışmaya destek vermekten mutlu olacaklarını ifade eden Başkan Şahin, çalışmalarında üniversitemize başarılar diledi.