Rektör Karakaya Termal Sera İnşaatını Yerinde İnceledi
Tarım ve Jeotermal Alanda Pilot Üniversite Seçilen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi bölgesel kalkınmaya destek oluyor. Pilot Üniversite projelerinden biri olan “Termal Seralarda Kümelenme Projesi” inşaatında çalışmalar hızla devam ediyor. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Kurt, Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, Pilot Üniversite Projeleri Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Ayrancı ve beraberindeki heyet 1 Ağustos 2019 tarihinde termal sera inşaatında incelemelerde bulundu.



Sera inşaatında çalışmaların hızla devam ettiğini anlatan Rektör Karakaya, inşaat çalışmalarının çok kısa bir sürede tamamlanacağını söyledi. İnşaatın teknik özellikleri ile ilgili bilgi veren Rektör Karakaya, işletme binasının idari kısmının 262.00 m2 ve makine dairesi 203.00 m2 olup toplam 465.00 m2 kapalı alana sahip olduğunu belirtti. İdari kısımda tarım üreticilerinin toplantılarını düzenleyeceği 76.00 m2 1 adet çok amaçlı salon, 2 adet ofis, mutfak ve soğuk hava deposu yer aldığını anlatan Rektör Karakaya, Venlo tipi cam araştırma serasının ise 7 bölümden oluştuğunu ve toplam 1535.00 m2 alana sahip olduğunu vurguladı. Rektör Karakaya, 6 kompartımanın topraksız tarım serası olarak planladığını 1 bölümün ise topraklı tarım serası olduğu bilgisini verdi. Rektör Karakaya, sera için gerekli altyapının en önemli ayağı olan jeotermal suyun, yine bir pilot üniversite projesi olan “Terme Sahasında Jeotermal Kaynağın Temini ve Proje Sahalarına İletimi Projesi’ sayesinde tamamlandığını söyledi. Sulama suyu, elektrik, doğalgaz kazanı ve brülör ile jenatör vb. eksikliklerinde giderildiğini anlatan Rektör Karakaya, yakında inşaatın tamamlanacağını ve üretimlerin başlayacağı müjdesini verdi.



Rektör Karakaya: “Pilot Projeler Türkiye’nin geleceği için çok önemli projelerdir”

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalar ve projeler ile model olmaya devam ettiğini vurgulayan Rektör Karakaya, pilot projelerin Türkiye’nin geleceği için çok önemli projeler olduğunun altını çizdi. İnşaatı devam eden Termal Seranın, çekirdek bir ailenin (anne, baba ve çocuklar) işletebileceği ve asgari düzeyde geçimini sağlayabileceği örnek bir sera modeli olduğunu belirtti. Pilot projelerin en önemli misyonun istihdam oluşturacak projeler olduğunu dile getiren Rektör Karakaya, “Termal Seralarda Kümelenme Projesi” sayesinde Kırşehir İlinde jeotermal kaynakların seracılıkta kullanımının yaygınlaşacağını açıkladı.

Rektör Karakaya: “Eğiteceğiz, istihdam oluşturacağız ve üreteceğiz”

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, pilot projelerinin ana hedefleri arasında eğitmek, istidam oluşturmak ve üretmek olduğunu belirtti. Seralarda üretilecek tıbbi ve aromatik bitkilerin, Üniversitemiz Tamamlayıcı Tıp Merkezi bünyesinde fitoterapi alanındaki uygulamalara da materyaller sağlayacağını anlatan Rektör Karakaya, seracılık faaliyetinin bütün yıl boyunca sürmesinin de üreticiyi, tam zamanlı istihdama ve daha yüksek gelire yönelteceğinin altını çizdi.

Rektör Karakaya: “Projelerimiz hayat bulmaya başladı ve alandan talepler arttı”

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, tüm projelerin hayat bulmaya başladığını ve alandan projelerimize taleplerin arttığını söyledi. Yatırımcılar ile sık sık görüşmelerin devam ettiğini anlatan Rektör Karakaya, geçtiğimiz günlerde Kırşehir Valiliği, Kırşehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve yatırımcı firma ile imzalanan protokol sayesinde yaklaşık 500 kişiye iş imkanı sağlanacağını vurguladı. Buna benzeyen girişimlerin ve benzer çalışmaların üniversitemiz koordinasyonunda devam ettiğini sözlerine ekleyen Rektör Karakaya, “Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ülkesinde rehber ve lider olma, uluslararası alanda da önemli başarılar elde etme adına emin adımlarla yoluna devam ediyor.” dedi.